نرخ دیه سال ۱۴۰۳ همانطور که می دانید تغییر کرده است حال می خواهیم در مقاله ی نرخ دیه سال ۱۴۰۳ درباره ی تغییر نرخ دیه توضیحاتی برای شما ارائه دهیم اگر می خواهید اطلاعات بیشتری در این باره به دست آورید با ما همراه باشید.

در کشور ایران قانون دیه که به قانون دیه خون بها هم گفته می شود و این به مال و پولی گفته می شود که در صورت صدمه جانی به فرد و فوت به بازماندگان او توسط مقصر آن پرداخت می شود.

دیه چیست و نرخ دیه سال ۱۴۰۳ چقدر است؟

همانطور که می دانید دیه و یا همان خون بهااز قوانین اسلام می باشد و بر اساس تعاریف فقهی مال یا پولی می باشد که باعث کشته شدن انسان و یا نقص عضو به فردی که صدمه دیده است یا بازماندگان آن فرد پرداخت می شود.

 در معنای دیگر می توان گفت که دیه عبارت است از مقدار مال مشخص شده برای جبران جنایاتی که به عمد انجام می شود، جنایاتی که شبه عمدی است،جنایاتی که غیر عمدی می باشد و خطای محض و نقص عضو به دو دسته تقسیم می شود که در ادامه با این دو دسته اشاره می کنیم با ما همراه باشید.

  • جرم های عمدی که در آن ها نیازی به قصاص نیست.
  • جرم های غیر عمدی برای مثال تصاوف، ضرب و شتم و…

در جرم های غیرعمدی مانند تصادف که باعث خسارت به فرد مانند فوت یا آسیب جانی به او می‌شود طبق قانون میزان دیه مشخص شد‌ه که فرد مجرم باید به شخص آسیب ‌دیده پرداخت کند. دیه مسلما مختص به جرایم غیرعمدی نیست و در جرایم عمدی نیز دیه درنظر گرفته‌ می‌شود.

همچنین در جرم هایی که نمی توان شخص مورد نظر را قصاص کرد برای آن فرد مبلغی را به عنوان دیه تعیین می کنند تا آن شخص آن مبلغ را پرداخت کند. البته بعضی اوقات اگر دو طرف با هم توافق کنند ممکن است که اولیای دم با وجود حکم قصاص مایل به دریافت دیه یا کیفر نقدی است.بر اساس قانونی که در این باره وضع شده است در صورتی که بتوان با استفاده از شرع میزان خسارت را تعیین کرد موضوع دیه مصداق پیدا می کند و همچنین در صورتی که نتوان دیه را تعیین کرد دیه ارش مصداق پیدا می کند.

حال می خواهیم در ادامه ی مقاله ی نرخ دیه سال ۱۴۰۳ ارش را برای شما معرفی کنیم تا سوالی در این باره برای شما پیش نیاید. اگر می خواهید اطلاعاتی در این رابطه به دست آورید با ما همراه باشید.

بیشتر بخوانید: سود بیمه عمر سامان

ارش به چه معناست و تفاوت آن با دیه چیست؟

شاید برایتان جالب باشد ولی بر اساس قانون اسلامی ارش و یا همان دیه غیر مقدر به مواردی گفته می شود که میزان دیه بر اساس احکام اسلامی قابل تعیین نباشد. تعیین ارش از طریق محکمه قضایی و توسط قاضی انجام می‌شود. در مقابل دیه در شرع و قانون مشخص شده‌است. تاکید بر این نکته مهم است که بر اساس قانون دیه مرد دو برابر دیه زن است اما در محاسبه ارش تفاوتی میان مرد و زن وجود ندارد همچنین به هنگام تعیین ارش مبلغ خسارت بیشتر از دیه عضو آسیب دیده در نظر گرفته ‌می‌شود.

در ادامه ی مقاله ی نرخ دیه سال ۱۴۰۳ قصد داریم انواع دیه و قوانین آن را برای شما نام ببریم.

انواع دیه و قوانین آن ها

همانطور که می دانید دیه ها بر اساس جرم های عمدی و غیر عمدی به چند دسته تقسیم می شوند که عبارتند از:

دیه قتل: قتلی که به صورت عمدی یا غیرعمدی صورت بگیرد، هم‌اندازه دیه کامل محاسبه می‌شود.

دیه شبه عمد: جنایت شبه‌عمد که شبه‌خطا، عمد شبیه خطا و خطای شبیه عمد نیز نامیده می‏شود، عبارت است از جنایت فرد عاقل و بالغى که قصد ارتکاب فعل منجر به آسیب را داشته، لیکن قصد آسیب زدن را نداشته است. به‌عنوان مثال، معلم قصد تادیب دانش‌آموز خود را دارد و بر اثر اقدام معلم دست دانش‌آموز آسیب ببیند.

خطای محض: در این مورد فرد قصد ارتکاب جنایت ندارد ولی منجر به آسیب و خسارت شده‌است. به‌عنوان مثال، فرد باهدف شکار حیوان تیری شلیک می‌کند اما تیر به انسان برخورد می‌کند یا اینکه فردی به قصد جدا کردن دو نفر در حین نزاع یکی از آنها را هل می‌دهد و فرد تعادلش را از دست می‌دهد، سرش به لبه جدول می‌خورد و از این ضربه فوت می‌کند.

دیه منافع اعضا : اگر کارایی یک عضو بدون آسیب به آن عضو از بین برود میزان معینی دیه تعلق می‌گیرد. به عنوان مثال اگر شنوایی فردی از بین برود در حالی که به گوش او آسیب نرسیده‌باشد.

دیه مقدر: به دیه‌ای گفته می‌شود که شرع مقدار آن را مشخص کرده‌است (به‌عنوان مثال، دیه چشم نصف دیه کامل است.

بیشتر بخوانید: تفاوت بیمه عمر با بیمه زنان خانه دار

مقایسه نرخ دیه سال ۱۴۰۳ با سال های گذشته

حال می خواهیم نرخ دیه سال ۱۴۰۳ را با سال های دیگر مقایسه کنیم اگر می خواهید اطلاعاتی در این باره به دست آورید با ما همراه باشید.

نرخ دیه و یا همان میزان دیه کامل مرد در ماه های عادی سال ۱۴۰۲ برابر ۹۰۰ میلیون تومان و در ماه های حرام سال دیه با افزایش  ۳۰۰ میلیون تومان به ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان رسید. دیه کامل زن در ماه‌های عادی برابر ۴۵۰ میلیون تومان و در ماه‌های حرام ۶۰۰ میلیون تومان بوده است.

اکنون می توانید در جدول زیر نرخ دیه از سال های ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۳ را تماشا کنید.

همانطور که در جدول زیر می توانید مشاهده کنید به مقایسه نرخ دیه از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۳ پرداخته ایم که این نرخ افزایش یافته است و سیر صعودی داشته است. حال نرخ دیه سال ۱۴۰۳ با ۳۳ درصد افزایش نسبت به سال گذشته اعلام شده است.

حال می خواهیم بررسی کنیم که نرخ دیه سال ۱۴۰۳ در ماه های حرام به چه صورت می باشد؟ با ما همراه باشید تا این مورد را بررسی کنیم.

نرخ دیه سال ۱۴۰۳ در ماه های حرام چقدر است؟

همانطور که گفته‌ شد نرخ دیه کامل در ماه‌های حرام بیشتر از ماه‌های عادی است. ماه‌های حرام عبارت است از محرم، رجب، ذی القعده و ذی الحجه که نحوه محاسبه دیه در ماه‌های حرام به صورت زیر می باشد.

این نکته را هم در نظر داشته باشید که نرخ دیه سال ۱۴۰۳ در ماه های حرام ۴۰۰ میلیون تومان بیشتر در نظر گرفته شده است.

برای مثال  در سال ۱۴۰۳ اگر فردی در ماه محرم مرتکب قتل غیرعمدی شود به‌جای پرداخت ۱ میلیارد و ۲۰۰ تومان باید ۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان بپردازد. حال برای اینکه بدانید ماه های حرام امسال چگونه و چند روز می باشند می توانید جدول زیر را مشاهده فرمایید.

یکی دیگر از نکات مهمی که باید در نظر داشته باشید این است که اگر فرد در ماه عادی آسیب ببیند و در ماه حرام فوت کند دیه او به صورت عادی محاسبه می‌شود یعنی همان دیه ای که در ماه غیر حرام برای شخص در نظر گرفته شده بود پرداخت می شود.در مقابل اگر آسیب و فوت هر دو در ماه حرام رخ دهند دیه مطابق نرخ ماه حرام تعیین و پرداخت می‌شود.

نرخ دیه سال ۱۴۰۳ : دیه مرد

 همانطور که می دانید نرخ دیه هر سال توسط بانک مرکزی و رئیس قوه قضائیه براساس میزان نرخ تورم مشخص می‌شود. طبق این گزارش میزان دیه کامل در ماه‌های عادی سال ۱۴۰۳، برابر می باشد با ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان و در ماه‌های حرام دیه با افزایش ۳۰۰ میلیون تومان به ۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان می‌رسد که باید این مبلغ را شخص پرداخت کند.

بر اساس  مصوبه شورای عالی قضائیه نرخ دیه سال ۱۴۰۳ نسبت به سال قبل افزایش داشته ‌است. نرخ دیه سال ۱۴۰۳ در ماه‌های عادی ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان است که این عدد نسبت به پارسال ۳۰۰ میلیون تومان بیشتر شده است. همانطور که گفتیم در ماه‌های حرام معادل یک سوم دیه ماه‌های عادی افزایش پیدا می‌کند. به این صورت که در سال ۱۴۰۲ قیمت دیه کامل در ماه‌های حرام ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان بود که این عدد در سال ۱۴۰۳ به یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان رسیده‌ است.

نرخ دیه سال ۱۴۰۳ : دیه زن

شاید برایتان جالب باشد ولی یکی از قوانینی که در کشور وجود دارد که با نتقادات زیادی هم مواجه شده است نرخ کامل دیه زن می باشد. همانطور که می دانید نرخ دیه زنان در کشور نصف دیه مردان می باشد. به شرط اینکه زن و مرد در اعضا و منافع یکسان باشند و نرخ دیه تعیین شد‌ه کمتر از یک سوم دیه کامل باشد دیه کامل زن و مرد در سال ۱۴۰۳ با هم برابر است. دیه کامل زن در ماه‌های عادی برابر ۶۰۰ میلیون تومان است و در ماه‌های حرام ۸۰۰ میلیون تومان است.

بیشتر بخوانید: در بیمه عمر سرمایه گذاری کنیم یا بورس؟

قانون برابری ده در شخص ثالث

بر اساس ماده‌های ۵۵۰ و ۵۶۰ قانون مجازات اسلامی دیه قتل زن نصف دیه مرد است. دیه زن و مرد در اعضا و منافع تا کمتر از یک سوم دیه کامل مرد یکسان می باشد و اگر یک سوم یا بیشتر شود دیه زن نصف دیه مرد می‌شود. با این وجود براساس قانون جدید دیه مرد و زن در موارد بروز تصادف و سانحه رانندگی یکسان می باشد.

به معنای دیگر در صورت بروز آسیب و فوت در تصادف میزان خسارت صرف ‌نظر از جنسیت تعیین می‌شود. بر اساس ماده ۱۰ قانون بیمه شخص ثالث بیمه‌ گر کلف است در ایفای تعهدات درج شده در این قانون خسارت وارده به زیان‌ دیدگان را بدون در نظر گرفتن جنسیت و دین تا سقف تعهدات بیمه‌نامه پرداخت کند. همچنین مراجع قضایی موظفند در انشای حکم پرداخت دیه مبلغ مازاد بر دیه موضوع این ماده را به عنوان بیمه حوادث درج کنند.

شاید برای شما سوال باشد که نرخ دیه سال ۱۴۰۳ چگونه محاسبه شده است؟ برای اینکه به پاسخ این سوالتان دست یابید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

نحوه محاسبه نرخ دیه ۱۴۰۳

براساس ماده ۴۸۸ قانون مجازات اسلامی دیه به مقدار پول مشخص شده برای جبران هزینه‌های جنایت عمدی و غیرعمدی گفته‌ می‌شود. در گذشته دیه انسان برابر ۱۰۰ شتر بوده‌ا ست که امروزه طبق میزان تورم و شاخص‌های اقتصادی این دیه محاسبه می‌شود.

همچنین برای محاسبه دیه ۱۴۰۳ معمولا دادگاه به صورت درصدی نسبت به دیه کامل حکم را تعیین می‌کند. در ادامه به محاسبه درصدی نرخ دیه سال ۱۴۰۳ می‌پردازیم.

  • محاسبه انواع دیه و ارش جراحت‌های وارد شده به سر و صورت

اگر می خواهید بدانید که درصد دیه خسارت وارد شده به سر و صورت در سال جدید چقدر می باشد جدول زیر را مطالعه فرمایید.

  • محاسبه انواع دیه و ارش جراحت‌های وارد شده به بدن

حال اگر می خواهید بدانید که دیه خسارات وارد شده بر اساس نرخ دیه سال ۱۴۰۳ چقدر می باشد جدول زیر را مورد بررسی قرار دهید.

همانطور که در بالای این مقاله به آن اشاره کرده ایم دیه انسان به بخش های مختلفی تقسیم می شود. نوع آسیبی که به اعضا و جوارح می‌رسد درصد دیه متفاوتی را شامل می‌شود. در محاسبه دیه تصادف به‌عنوان یک عامل مهم و اساسی باید به نوع آسیب و خسارت وارد شد‌ه در زمان تصادف نیز توجه کرد و بعد از آن نرخ دیه را اطلاع رسانی کرد.

در جدول زیر به بعضی از نرخ دیه سال ۱۴۰۳ پرداخته ایم این جدول را مطالعه فرمایید.

جدول قیمت دیه در سال 1403
جدول قیمت دیه در سال ۱۴۰۳

نرخ دیه سال ۱۴۰۳ سرنشینان در بیمه شخص ثالث

شرکت بیمه مبلغ دیه ای را که اعلام می کنند را بر اساس تعداد سرنشینان خودرو پرداخت می کند و در صورتی که خسارت جانی بیشتر از تعداد افراد ذکر شده در کارت خودرو باشد شرکت بیمه تعهدی در قبال پرداخت غرامت سرنشین‌های اضافه بر کارت خودرو ندارد.

برای مثال می توانیم بگوییم که اگر در کارت خودروی شما تعداد سرنشینان را ۵ نفر غید کرده است شرکت بیمه تا سقف ۸ میلیارد تومان در کاه های حرام سال خسارت جانی پرداخت می کند. خسارت جانی سایر افراد را برعهده نخواهد گرفت. در این گونه موارد بقیه ی  خسارت توسط صندوق تامین خسارات بدنی بیمه مرکزی تامین می شود.

بر اساس آنچه گفته شد بیمه شخص ثالث در حالت پایه شامل آسیب‌های جانی وارده به راننده مقصر نمی‌شود در اینگونه موارد نیاز است که پوشش حوادث راننده نیز به همراه بیمه‌ نامه ثالث خریداری شود. بنابراین پوشش بیمه‌نامه حوادث راننده فقط برای جبران خسارت‌های راننده استفاده می‌شود و در صورتی قابل استفاده است که راننده در زمان وقوع حادثه حالت طبیعی داشته باشد و دارای گواهینامه هم باشد. همچنین راننده خاطی باید مالک قطعی خودرو نیز باشد.

به این نکته توجه داشته باشید که در صورت بروز خسارت در شرایط زیر نیازی به گزارش مقامات انتظامی و کروکی پلیس نیست. شرایط عبارتند از:

  • هر دو طرف دارای گواهی‌نامه معتبر و مرتبط باشند
  • خسارت جانی رخ ندهد
  • خسارت مالی کمتر از حداقل نرخ خسارت مالی ۴۰ میلیون

حال می خواهیم در ادامه ی نرخ دیه سال ۱۴۰۳ سقف تعهدات مالی بیمه شخص ثالث سال ۱۴۰۳ را برای شما بازگو کنیم با ما همراه باشید تا اطلاعاتی در این باره به دست آورید.

سقف تعهدات مالی بیمه شخص ثالث سال ۱۴۰۳

اگر بخواهیم درباره ی خسارت های مالی در این مقاله صحبت کنیم باید بگوییم که بیمه مرکزی حداکثر تعهد مالی بیمه ‌نامه‌های شخص ثالث را در سال ۱۴۰۳ برابر ۸۰۰ میلیون تومان اعلام کرده است. این مبلغ حداقل معادل با ۲.۵% نرخ دیه ماه حرام (۴۰ میلیون تومان) و حداکثر ۵۰% آن (۸۰۰ میلیون تومان) در نظر گرفته‌می‌شود.

 باید توجه داشته باشید که رقم ۸۰۰ میلیون تومان حداکثر سقف تعهدات مالی است و شرکت‌های بیمه می‌توانند بر حسب توانگری مالی خود حداکثر مبلغ را کمتر در نظر بگیرند در صورتی‌که مالک خودرو خواستار افزایش سقف تعهدات مالی باشد می‌تواند برای پوشش مالی فراتر از حالت پایه اقدام به خرید بیمه اضافه شخص ثالث نماید.

 در صورتی که بیمه ‌گذار پس از خرید بیمه‌نامه ثالث درخواست افزایش پوشش مالی را داشته باشد پس از ارائه درخواست به بیمه‌گر و دریافت تاییدیه الحاقیه خود را از شرکت بیمه دریافت خواهد کرد.این مورد بسیار طبیعی می باشد که با افزایش نرخ دیه سال به سال سقف تعهدات مالی شرکت‌های بیمه شخص ثالث نیز بیشتر می‌شود. مثلا در سال ۱۴۰۲ که نرخ دیه کامل در ماه حرام ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان بود این عدد ۳۰ میلیون تومان در نظر گرفته‌ می‌شد در سال ۱۴۰۳ که نرخ دیه کامل در ماه حرام معادل یک میلیارد و ششصد میلیون تومان است این عدد به ۴۰ میلیون تومان رسیده‌است.

این را هم بدانید که بیمه شخص ثالث خودرو خسارت های مالی و همچنین خسارت های جانی وارد شده به شخص ثالث و خسارت جانی های وارد شده به راننده را جبران می کند. خسارت‌های جانی مانند شکستگی، نقص عضو، ازکارافتادگی جزئی یا کلی، دیه فوت و هزینه معالجه اشخاص ثالث در اثر حوادث است.

حال می خواهیم در ادامه ی مقاله ی نرخ دیه سال ۱۴۰۳ نرخ دیه جنین در این سال را هم برای شما بازگو کنیم.

همانطور که می دانید دیه جنین دی محاسبه میزان دیه سقط جنین، سن و شرایط جنین متغیرهای اصلی هستند. بر اساس نرخ دیه سال ۱۴۰۳ دیه جنین به گفته زیر می باشد.

  • جنین ۲ هفته‌ای: ۲ صدم دیه (۲۴ میلیون)
  • ۱ ماهه (۴ صدم دیه ۴۸ میلیون)
  • ۸ هفته (۶ صدم دیه ۷۲ میلیون)
  • ۱۲ هفته جنین (۹۶ میلیون)
  • ۱۶ هفته (۱۲۰ میلیون) قبل از دمیده شدن روح
  • ۱۶ هفته مونث (۶۰۰ میلیون) بعد از دمیده شدن روح
  • جنین مذکر ۱۶ هفته (۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون) بعد از دمیده شدن روح
  • جنین ۱۶ هفتگی بدون تعیین جنسیت (۹۰۰ میلیون) بعد از دمیده شدن روح

منظور از تعدد دیات چیست؟

شاید برای شما نیز سوال شده باشد که کلمه دیات در ادبیات قانونی چه معنایی دارد. کلمه دیات در ادبیات قانونی به دو صورت گفته می شود.

اول اینکه تعدد دیات به این معناست که شرکت بیمه (بیمه‌گر) مکلف است دیه تمام افراد درگیر در سانحه مشمول بیمه ثالث را پرداخت نماید. این نکته را در نظر داشته باشید که در قانون قبلی شخص ثالث شرکت بیمه صرفا الزام به پرداخت دیه یک نفر فوت شده بود و مابقی دیات بر عهده راننده مقصر بود. با این وجود بر اساس اصلاحیه جدید قانون شخص ثالث دیه تمام اشخاص ثالث فوت شده در اثر سانحه بر عهده شرکت بیمه می باشد.

در معنای دوم شرکت بیمه وضیفه دارد به پرداخت تمام دیات مربوط به شخص ثالث. برای مثال می توان گفت که فردی را تصور کنید که در اثر تصادف با نیسان آبی قطع نخاع شده و همزمان قدرت شنوایی خود را هم به علت تصادف از دست داده است. در این حالت فرد دچار تعدد دیات شده است (به این معنا که بیمه‌گر دیه قطع نخاع و از دست رفتن شنوایی را پرداخت می‌کند).

بیشتر بخوانید: اقدامات لازم پس از سرقت گوشی

سخن پایانی و جمع بندی مقاله ی نرخ دیه سال ۱۴۰۳

همانطور که در مطلب بالا گفته شد در اسلام قانون دیه و یا همان خون بها در گذشته برای افراد برابر ۱۰۰ شتر بوده است که امروزه بر اساس نرخ تورم و شرایط کشور این عدد متفاوت شده است و سالانه به این قیمت اضافه می شود. در سال ۱۴۰۳ نرخ دیه یک میلیارد و دویست میلیون تومان می باشد که این مبلغ در ماه های حرام  یک میلیارد و ششصد میلیون تومان محاسبه می شود و همچنین این را هم می دانید که دیه زن و مرد با هم متفاوت است و دیه زن به صورت نصف دیه مرد محاسبه می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست