دیه چیست؟شامل مقدر و غیر مقدر های مالی است که در شرع مقدس برای ایراد جنایت های غیر عمدی بر نفس، اعضای بدن، و یا جنایات عمدی مقرر می گردد.

دیه چیست؟

 

دیه چیست؟

مجازات های اصلی طبق ماده ۱۴ قانون اساسی، به چهار دسته مجزا تقسیم خواهند شد که یکی از آن مجازات های اصلی دیه لقب گرفته است.در صورتی که تمایل دارید تا در مورد مجازات دیه و همچنین نرخ دیه در سال ۱۴۰۱ بیشتر بدانید تا پایان مطلب با بیمه سامان اصفهان همراه باشید!

تعریف دیه از منظر قانون مجازات اسلامی

قانون گذار در ماده ۱۷ قانون اساسی به این مهم اشاره دارد که دیه اعم از مقدر های لازم ( میزان های تعیین شده) و غیر مقدر های تعیین نشده مالی خواهد بود. در شرع مقدس دیه جهت ایراد جنایت های غیر عمد بر نفس (جان)، اعضا و منافع و یا جنایات عمدی در نمونه هایی که به هر علتی قصاص ندارد، بر اساس قانون اساسی و مقررات شرع و عرف اجتماعی مقرر می گردد

دیه در چه زمانی قابل مطالبه خواهد بود؟

با توجه به نص قانون، دیه زمانی قابل مطالبه است که جنایت یا غیرعمد باشد (مانند تصادفات رانندگی منتهی به فوت یا جرح  و یا ایراد جنایت در زمانی که با قصد و نیت نباشد اما مبتنی بر تقصیر باشد) و یا این که جنایت به صورت عمدی واقع شود اما قصاص صورت نگیرد (مانند زمانی که اولیای دم از قصاص صرف نظر می کنند اما تمایل به اخذ دیه دارند و یا جنایت عمدی به نحوی است که اگر قصاص انجام شود آسیب شدیدتری از جنایت قابل قصاص بر جانی وارد می آید.)در چنین شرایطی شخص مجنی علیه (شخصی که بر او جنایت وارد شده است) و یا در فرض فوت، اولیای دم او به عنوان نماینده حقوقی با طرح شکایت کیفری و محکوم کردن جانی (کسی که جنایت را ایجاد کرده است) می توانند اقدام به مطالبه دیه نمایند.

همچنین شما عزیزان می توانید جهت آشانایی بیشتر با شرکت حامیان فرتاک سامان به عنوان نماینده حقوقی بیمه سامان در اصفهان، به صفحه رسمی شرکت در پلتفرم اینستاگرام مراجعه فرمایید.

موارد مطالبه دیه را شرح دهید؟

با توجه به تعریف قانونگذار اگر جنایت غیرعمدی و یا عمدی (در فرض عدم قصاص) بر نفس (جان آدمی)  وارد شود و یا جنایت بر عضو وارد شود مانند دیه شکستگی بینی، دیه دندان، دیه شکستگی دست و یا سر و… و یا اگر جنایت بر منافع وارد آید مانند جنایت وارده بر حواس بویایی، چشایی، بینایی، صوت و یا دیه ازاله‌ی عقل (از بین رفتن عقل) و… قابل مطالبه خواهد بود.

دیه و سوانح رانندگی !

در صورتی که به موجب بی احتیاطی راننده تصادفی ایجاد گردد و منتهی به جرح و یا فوت گردد کلیه قوانین مربوط به دیه که در این مقاله بیان شد، در این مورد نیز جاری خواهد بود؛ چرا که جراحات و قتل ناشی از تصادفات، غیرعمد محسوب می گردد و علاوه بر مجازات حبس تعزیری دارای دیه درصورت مطالبه از سوی مجنی علیه و یا اولیای دم می باشد. شخص شاکی و یا اولیای دم او پس از مراجعه به پزشکی قانونی و طرح شکایت علیه راننده مقصر و اثبات این امر از طریق ادله اثبات می توانند راننده مقصر را محکوم کرده و طبق قوانین بیمه شخص ثالث، نسبت به دریافت دیه از ایشان و در صورت دارا بودن بیمه شخص ثالث از بیمه مربوطه اقدام نمایند

مهلتی جهت پرداخت دیه تعیین می گردد؟؟؟!!!

از زمان وقوع جنایت در جنایت عمد شخص محکوم می بایست ظرف یک سال قمری و در جنایت شبه عمد ظرف دوسال قمری و در جنایت خطای محض ظرف سه سال قمری، نسبت به پرداخت دیه اقدام کند. پرداخت این مبلغ در جنایت خطای محض باید هرساله یک سوم و در شبه عمد هرساله نصف دیه باشد.

پرداخت کننده مبالغ دیه چه کسی است؟

جهت دریافت دیه ابتدا می بایست شکایت کیفری تنظیم گردد و با دستور مقام قضایی می بایست به دادسرا و پزشکی قانونی مراجعه شود و جهت اثبات ایراد جنایت عمدی و شبه عمدی و اثبات دیه می بایست ادله قانونی اقامه نمود.ادله اثبات در امور کیفری به موجب ماده ۱۶۰ قانون مجازات اسلامی عبارت است از اقرار، شهادت، قسامه، سوگند و علم قاضی زمانی که شاکی به طرح شکایت در خصوص اثبات جنایت قتل و ضرب و جرح اعم از عمدی و غیر عمدی می پردازد می بایست یا به اقرار متهم استناد نماید، به طوری که متهم اقرار کرده است که مرتکب جنایت قتل و یا ضرب و جرح شده است که در این صورت قاضی با توجه به ماده ۱۶۱ قانون مجازات اسلامی با استناد به اقرار متهم رأی صادر می کند.و یا می بایست برای اثبات امر شاهد معرفی کند، به موجب قانون شاکی می بایست دو شاهد مرد و یا یک شاهد مرد و دو شاهد زن اقامه نماید و در این حالت قاضی می بایست به استناد شهادت شهود به صدور رأی بپردازد.اگر جنایت وارده اعم از قتل یا ضرب و جرح عمدی و یا شبه عمدی باشد شخص جانی میبایست که مبلغ دیه را پرداخت نماید. لیکن اگر شخص نابالغ و یا مجنون مرتکب قتل یا ضرب و جرح عمدی یا شبه عمدی شود با توجه به این که جنایت آنها خطای محض محسوب می شود اگر جنایت به وسیله شهادت، قسامه و یا علم قاضی ثابت شود مبلغ دیه را می بایست عاقله آنها پرداخت نماید. به موجب ماده ۴۶۸ قانون مجازات اسلامی عاقله عبارت است از پدر، پسر و بستگان ذکور نسبی پدری و مادری و یا پدری به ترتیب طبقات ارث می باشد.

دیه های مقدر چیست؟

به موجب ماده ۴۴۸ قانون مجازات اسلامی در پاسخ به سوال دیه چیست؟ بیان می گردد که :مال معینی که در شرع مقدس به دلیل جنایت غیر عمدی بر نفس، عضو یا منفعت یا جنایت عمدی در مواردی که به هر علتی قصاص ندارد، مقرر گشته باشد، دیه مقدر گویند. دیه مقدر دیه معین شده در شرع می باشد که قانون گذار آن را مطابق با آنچه که در شرع آمده است در قانون مجازات اسلامی تصریح کرده است.

دیه های غیرمقدر چیست؟

دیه غیر مقدر به موجب ماده ۴۴۹ قانون مجازات اسلامی عبارت است از ارش که مقدار آن در شرع تعیین نشده است و دادگاه با لحاظ نوع و کیفیت جنایت و تاثیر آن بر سلامت مجنی علیه و میزان خسارت با در نظر گرفتن دیه مقدر و جلب نظر کارشناس میزان آن را تعیین می کند. مانند دیه کف دست که در شرع دیه ای برای آن مقرر نشده است فلذا می بایست ارش آن مشخص گردد

شرکت بیمه سامان اصفهان در تمامی زمینه های بیمه ای به ویژه پوشش هایی مثل؛ (بیمه عمر و بیمه حوادث، بیمه کرونا، بیمه تکمیلی درمان انفرادی و خانواده، مسئولیت، مهندسی و بیمه تجهیزات الکترونیک ) دارای تجربه ی بسیار و امکانات گسترده بوده و سال ها در تلاش است تا بهترین خدمات را با کمترین حق بیمه تحت عنوان بیمه نامه های مختلف به هم وطنان عزیز خود ارائه نماید،امید است با عنایت پروردگار ایران زمین بتوانیم همچنان در راه خدمت به مردم شریف کشورمان کوشا باشیم .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست